Visitor Counter

293534
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
42
100
638
638
3205
3355
293534

Forecast Today
192


Your IP:10.2.5.13

Οι σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (προσχολικής αγωγής, ειδικής αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης) έχουν την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών μιας περιφέρειας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ενθαρρύνουν κάθε προσπάθεια για επιστημονική έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης και συμμετέχουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών των σχολείων της περιοχής τους.

Στο έργο των σχολικών συμβούλων περιλαμβάνονται πέντε κύριες λειτουργίες.

1.    Διαχειρίζεται στον τομέα της ευθύνης του την εκπαιδευτική πολιτική και υποστηρίζει την εφαρμογή των εκπαιδευτικών καινοτομιών οι οποίες εισάγονται στην εκπαίδευση.
2.    Συμμετέχει στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία ευθύνης του, ενθαρρύνει και καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς και συνεργαστεί μαζί τους για την εφαρμογή του κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.
3.    Συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα των σχολών επιμόρφωσης καθώς και του Οργανισμού Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (ΟΠΕΚ). Ενθαρρύνει, υποστηρίζει και καθοδηγεί τις ενδοσχολικές προσπάθειες επιμόρφωσης σε σχολεία της αρμοδιότητάς του.
4.    Συμμετέχει στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
5.    Οταν ο σχολικός σύμβουλος διαπιστώνει ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί εμφανίζουν αδυναμία στην άσκηση εκπαιδευτικού έργου παράλληλα με την σύνταξη της υπηρεσιακής έκθεσης προτείνει πρόγραμμα επιμόρφωσης, αναλυτικά σε καθένα από αυτούς, προς την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης.

Στο έργο του σχολικού συμβούλου βασικό στοιχείο είναι η συνεχής φροντίδα και υποχρέωση για την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, για υποστήριξη στις καθημερινές διδακτικές ανάγκες, για ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση της διδασκαλίας κάθε βαθμό, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης ψυχοπαιδαγωγικής θεωρίες και διδακτικής μεθοδολογίας.

Τέλος ο σχολικός σύμβουλος ενθαρρύνει την εφαρμογή αποτελεσματικότερων μεθόδων διδασκαλίας, καθώς και τη χρήση σύγχρονων μέσων της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

Οι σχολικοί σύμβουλοι, για την αρτιότερη εκπλήρωση της αποστολής τους, συνεργάζονται
1.   Με τους εκπαιδευτικούς στις περιοχές ευθύνης τους, ατομικά η ομαδικά, με σκοπό την ομαλή πορεία της παιδαγωγικής και διδακτικής πράξης καθώς και την προώθηση νέων σύγχρονων διδακτικών μεθόδων.
2.   Με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους συλλόγους των διδασκόντων για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, τον συντονισμό, τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
3.   Με το διευθυντή εκπαίδευσης η τον προϊστάμενο του γραφείου για κάθε θέμα που σχετίζεται με την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, προκειμένου να υπάρξει παιδαγωγική επιστημονική αλλά και διοικητική στήριξη της λειτουργίας του σχολείου.

4.   Με
τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και με τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής Αυτοδιοίκησης
5.    Με την υπηρεσία σχολικής ύλης και το γραφείο φυσικής αγωγής.