Visitor Counter

303704
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
54
52
468
557
644
4563
303704

Forecast Today
96


Your IP:10.2.5.13

Οι Σχολικές Επιτροπές είναι δημοτικά νομικά πρόσωπά και διέπονται από το π.δ. 323/1989.

 

Η σύστασή τους γίνεται με πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία ορίζονται το όνομα, ο σκοπός, η περιουσία και οι πόροι της επιτροπής. Η σύσταση Σχολικής Επιτροπής είναι υποχρεωτική για όλους τους δήμους, στην περιφέρεια των οποίων λειτουργεί σχολείο. Κάθε Σχολική Επιτροπή καλύπτει ένα ή περισσότερα δημόσια σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, όπως αυτές εκτιμώνται από τον αντίστοιχο ΟΤΑ.

Έργο των Σχολικών Επιτροπών είναι η διαχείριση των πιστώσεων, που διατίθενται για τη κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 8440/24-02-2011, "Καθορισμόςλειτουργίαςτων ΣχολικώνΕπιτροπών και ρύθμιση οικονομικών θεμάτων αυτών"(ΦΕΚ 318/2011)

Οι Σχολικές Επιτροπές αποτελούνται από 5 έως 15 μέλη και υποχρεωτικά συμμετέχουν σε αυτήν

- Τουλάχιστον δύο διευθυντές, εκ των πέντε αρχαιοτέρων, των σχολικών μονάδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα.

- Τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης ένωσης γονέων, και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ένωση γονέων, ένας εκπρόσωπος των υφιστάμενων συλλόγων γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σχολικής μονάδας.

- Τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος των μαθητικών κοινοτήτων για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά προτεραιότητα μεγέθους σχολικής μονάδας.

- Κατά τις συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών, όταν συζητούνται θέματα τα οποία αφορούν συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καλείται ο οικείος διευθυντής σχολικής μονάδας, ο οποίος συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου.

 

Τα έσοδα των Σχολικών Επιτροπών προέρχονται:

 - Από τις επιχορηγήσεις των δήμων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 113 του Ν.1892/1990
 - Από προσόδους της σχολικής περιουσίας.
 - Από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
 - Από κάθε είδους εισφορές, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες.
 - Από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Η κατανομή των πιστώσεων στα σχολεία γίνεται με βάση τον αριθμό μαθητών, τον αριθμό τμημάτων, τον αριθμό αιθουσών διδασκαλίας, τη λειτουργία γυμναστηρίων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λ.π., την παλαιότητα των κτιρίων, καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

 

Όσοι Δήμοι έχουν δύο ή και περισσότερα σχολεία, η Σχολική Επιτροπή ορίζει για κάθε σχολείο ή σχολικό συγκρότημα, «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας», το οποίο αποτελείται από 3 έως 5 μέλη και στο οποίο συμμετέχουν υποχρεωτικά ο διευθυντής σχολείου, ένας εκπρόσωπος γονέων και ένας εκπρόσωπος του συλλόγου διδασκόντων. Το Συμβούλιο διαπιστώνει τις ανάγκες του σχολείου και  υποβάλει προτάσεις στη Σχολική Επιτροπή. Ο Διευθυντής που συμμετέχει στο «Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας» διαχειρίζεται το ποσό που τίθεται στη διάθεση του από τη Σχολική Επιτροπή και το οποίο κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της σχολικής επιτροπής και του σχολείου.